İlk siparişinize özel' %20 indirim; 'merhaba20'

Ahmet ÜMİT kimdir?

Kimi onu Beyoğlu’nun en güzel abisi olarak anar onu kimi de Başkomser Nevzat diye… Türkiye’nin en başarılı polisiye yazarlarından olan Ahmet ÜMİT kimdir? Kahve ve edebiyat bölümümüzün ilk konuğu bizimde okumayı çok sevdiğimiz bir yazar olsun istedik ve sizler için Ahmet Ümit’i araştırdık.

Polisiye roman seviyorsanız, Ahmet Ümit ismini mutlaka duymuşsunuzdur. Peki kitaplarını okuduğunuz, yazdığı karakterler ile heyecan dolu sayfalar arasında yolculuk yaptığınız Ahmet Ümit’i ne kadar tanıyorsunuz? Size Ahmet Ümit kimdir diye sorsak aklınıza onunla ilgili ilk ne gelir?

Kahve ile en iyi ne gider şeylerin başında bir kitap bir de müzik diyebiliriz. Gözlerinizi kapattığınızda duyduğunuz güzel ezgiler kitapların her sayfasında da ayrı bir heyecan yaşanıyor. Her yudumda aldığınız haz gibi her sayfada da heyecan duyacağınız kitaplar herhalde polisiye romanlarıdır.

Türkiye’ye polisiye romanı sevdiren yazarlar arasında başı çeken Ahmet Ümit, yazdığı eserlerde detaycı anlatımı ile sizi gerilimin içine çekiyor. Belki birçok kitabını okuduğunuz belki de sadece adını duyduğunuz başarılı yazarı tanımaya ne dersiniz?

Türkiye’de polisiye türü roman denince akla ilk gelen isim olan Ahmet Ümit, 1960 yılında Gaziantep’te 7 kardeşin en küçüğü olarak Dünya’ya gelmiştir. İlk ve orta öğrenimini Gaziantep’te, lise öğrenimini ise Diyarbakır’da tamamlayan ünlü yazar, lisans eğitimini de Marmara Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Lise çağlarında itibaren siyasetle içli dışlı bir aktivist olan Ahmet Ümit’in üniversite çağları da bu aktivist yaşamı sebebiyle oldukça hareketli geçmiş ve yazarlık serüveni de bu yıllarda başlamıştır.

Birçok yazarın aksine Ahmet Ümit’in yazar olma fikri planlı ya da isteyerek değil, başına gelen bir olaydan sonra tesadüfi şekilde yeteneğini keşfetmesiyle ortaya çıkmıştır. Üniversite yıllarında katıldığı bir eylem

sırasında tutuklanan arkadaşlarının durumunu anlatmak için yazdığı raporu öykü şeklinde hazırlamış ve bu konuda kendisinde var olan yeteneği keşfetmesiyle yazar olmaya karar vermiştir. 1992 yılında yayın- lanan ilk öykü kitabı ‘Çıplak Ayaklıydı Gece’, aynı yıl Feɾit Oğuz Bayıɾ Düşün ve Sanat Ödülü’nü aldı.

Son yılların en usta polisiye yazarlarından olan Ahmet Ümit, bu türde eserler yazmasının sebebini
bir röportajında şöyle açıklamıştır; “İnsan ruhunun açığa çıktığı anlar kriz anlarıdır ve en büyük kriz anı da
bir cinayetin işlendiği andır. İnsan ruhunun en açık, en gerçek şekilde ortaya çıktığı, yüzümüze taktığımız maskelerin düştüğü, bu anları anlatmak istediğim için cinayet ve polisiye türünde yazmaya karar verdim.”

Mekan tasvirlerini kitaplarında çok ince detaylarına varıncaya kadar yapan Ümit, bunun için çok çalışıp gezdiğini, detaylı notlar aldıktan sonra yazılarını yazdığını belirtiyor. Romanlarında olayların geçtiği mekanları, şehirleri tanımak, kültürlerine hakim olmak için yazıma geçmeden önce defalarca ziyaret ettiğinden bahseden Ümit, yazdığı polisiye romanlar ile okurlarını tarihin farklı dönemlerine götürmeyi başaran ender Türk yazarlardan. Ahmet Ümit’in kitaplarını okurken kendinizi zaman içinde farklı bir atmosferde bulabilirsiniz. Türkiye’de geniş okur kitlesine sahip olan usta kalem, yazdığı eserler ile okurlarını kimi zaman Hititler dönemi Anadolu topraklarına kimi zaman Fatih’in sarayına ya da Mevlana ile Şems’in dergahına götürebiliyor.

Sadece polisiye türünde eser vermez Ahmet Ümit “Aşk Köpekliktir” kitabında aşkı ele alır ama yine genel geçerden farklı olarak kendine has üslubuyla yapar bunu. Yazar bu kitabını “aşk” olgusunun istismar edilmesine bir tepki olarak kaleme almıştır. Aşkın doğasını ve birbirinden zıt yönlerini, bu zıtlıkların insan bedenindeki çatışmalarını incelikle işlemeyi başaran Ahmet Ümit’in roman ve öykülerinin haricinde farklı türlerde çalışmaları da vardır. Kendisini bir şair olarak addetmese de şiirler yazar. Farklı zamanlarda ve kanallarda televizyon programları hazırladı, İstanbul’da hikayelerinin geçtiği yerlere okuyucu gruplarıyla geziler yaparak okuyucularına farklı bir İstanbul perspektifi sundu. Romanları se- naryo haline getirilerek televizyon dizileri ve film haline getirildi.

Şeytan, Ayrıntıda Gizlidir, Agatha’nın Anahtarı, İstanbul Hatırası, Kavim ve Kırlangıç Çığlığı’nın yanı sıra Ümit’in en popüler kitaplarından olan Beyoğlu’nun En Güzel Abisi’nde de baş kahramanı Başkomser Nevzat ise kelimenin tam anlamıyla bir fenomen olmuştur. Başkomser Nevzat’ın cinayetlere yaklaşımını ve hayatını en ince detaylarına kadar anlatan Ümit, oluşturduğu hayali kahramanı gerçek bir kişiymiş gibi okurlarına aktarabilmektedir. Hatta yazar, resmi sosyal medya hesaplarında bile kendi adını kullanmak yerine oluşturduğu kahraman Başkomir Nevzat’ın ismini kullanmaktadır.

Macera, polisiye, dedektif türlerinde, gerek sinema da gerek edebiyatta yerli isimlerin başarılı olamayacağı gibi bir algı vardır. İşte Ahmet Ümit, bu algıları tamamen yerle bir eden usta bir polisiye roman yazarıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Comment

Name

İlk siparişinize özel
%20 İNDİRİM

İndirim Kodu: merhaba20

Anasayfa Mağaza Sepet Hesap
Sepetiniz(0)

Sepetinizde şu an ürün yok Sepetinizde şu an ürün yok